środa, 11 lutego 2015

Pączki, pączusie

W TŁUSTY CZWARTEK każdy to wie, że coś słodkiego się wtedy je. Pączki są najbardziej znane, które na różne sposoby są przygotowane. Ja z marmoladą kilka zrobiłam i nawet skosztować ich nie zdążyłam, bo tak moim dzieciom posmakowały, że wszystkie pozjadały. Z pozostałego ciasta za pomocą kieliszka krążki powycinałam i po usmażeniu cukrem pudrem posypałam.
 Takie malusie, słodkie pączusie, tylko z ciasta się wycina, a jak szybko się je wcina :) , na jeden lub dwa razy się je smakuje i kolejnego czwartku wyczekuje. 

    Składniki:
    • 200 g mleka,
    • 50 g drożdży,
    • 70 g cukru,
    • szczypta soli,
    • 80 g masła ja użyłam klarowanego,
    • 4 żółtka,
    • 500 g mąki,
    • 3 łyżeczki spirytusu,
    • marmolada,
    • cukier puder,
    • olej do smażenia ja użyłam rzepakowego.

    Przygotowanie:
    Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe max 40°C). W dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, cukrem, solą i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min.
    W tym czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia.
    Do zaczynu drożdżowego dodajemy żółtka, masło i całość miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy  wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
     Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm.
    Pączki z marmoladą. Wycinamy krążki (od literatki lub szklanki) i nadziewamy marmoladą, zlepiamy, formułujemy kulki i smażmy na rozgrzanym oleju. Temperaturę oleju ustawiamy podczas smażenia pierwszego, jednego pączka. Nie może być za wysoka ponieważ pączki szybko się przypieką, a w środku będą surowe.

    Pączusie. Z ciasta za pomocą kieliszka wycinamy małe krążki i smażymy na głębokim oleju. Pączki przekładamy na papierowy ręcznik i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego :)

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)