środa, 4 lutego 2015

Mięso mielone zwinięte w kurczaka na pesto z rukoli, z kuskusem, groszkiem i talarkami z buraka

Mięso mielone na ostro doprawione w kurczaku się schowało bo roladą zostać chciało.
Rukola w pesto się zmiksowała, bo smakiem zaskoczyć chciała.
Burak w plasterkach na patelnię wskoczył i w talarki chrupiące się przeistoczył.
Z wrażenia kuskus spęczniał, a groszek się otworzył i na pesto się położył.
Tak ładnie wszyscy razem wyglądali, a jak smakowali?
Chrupiące z kremowym połączone zostało, delikatne z pikantnym się zgrało, przystawka naprawdę znakomita, zarówno na zimno jak i na ciepło wyśmienita.


Składniki na 2 porcje:
  • 1 filet z kurczaka,
  • 150 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki,
  • 20 g mozzarelli,
  • 2 garście rukoli,
  • 1/2 cytryny,
  • 15 g startego sera żółtego,
  • 2 buraki czerwone jak najmniejsze,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 6 szt. groszku cukrowego,
  • 3 łyżki orzeszków piniowych,
  • 4 płaskie łyżki kuskusu,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaki,
  • papryczka chili w płatkach  świeżo mielona do smaku.

Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodajemy, sól, pieprz, papryczką chili i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy. .
Filety z kurczaka myjemy, suszymy i rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej. (mięso wkładamy między filię spożywczą, dzięki niej filet nam się nie rozpadnie).
 Filety posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy listki świeżej rukoli. Na środek nakładamy mięso mielonego (po długości), i dodajemy paski sera mozzarella.

Całość zwijamy na roladę, którą  przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy).
Roladę gotujemy na parze ok. 30 min.

Pesto: do blendera wkładamy rukolę, orzeszki piniowe, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.

Kuskus zalewamy gorącym wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy do spęcznienia (jeśli jest za dużo wody należy ja odlać). Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3 min, ma być al dente.

Buraki myjemy (jeśli skórka jest gruba to je obieramy), kroimy na jak najcieńsze plasterki, smarujemy olejem i podsmażamy na suchej patelni. Skrapiamy je sokiem z cytryny.

Na pesto z rukoli układamy roladę pokrojoną w plastry po lekkim skosie, dodajemy listki rukoli, groszek, kuskus, talarki z buraka czerwonego, całość posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi i czarnym pieprzem.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)