niedziela, 8 lutego 2015

Makaron z pieczarkami i serami

Makaron, pieczarki i sery...szybko, łatwo i smacznie...
Pieczarki brązowe są twardsze od białych i mają w sobie mniej wody.  W smaku nie wyczuwa się większej różnicy. Danie to można przygotować z samych białych pieczarek, ale należy dłużej je smażyć, żeby nadmiar soków z nich wyparował. 

Składniki na 2 porcje:
  • 150 g makaronu pełnoziarnistego,
  • 200 g pieczarek białych i brązowych,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 120 g serka topionego śmietankowego,
  • ½ sera camembert,
  • bulion warzywny,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  •  pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  •  świeże listki bazylii.

Przygotowanie:
Makaron zalewamy wrzącym bulionem 3 cm ponad powierzchnię makaronu. Gotujemy na wolnym ogniu na al dente. Gotujemy pod pokrywką.
Jeśli makaron "wchłonie" cały bulion, a nie będzie jeszcze ugotowany, wystarczy go dolać.
Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, całość smażymy często mieszając.
Ugotowany makaron mieszamy z pieczarkami, koperkiem i pokrojonym na mniejsze kawałki serkiem topionym. Podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Bezpośrednio na makaron trzemy  ser camembert, doprawiamy pieprzem i ponownie mieszamy.
Makaron z pieczarkami i serem przde podaniem posypujemy startym camembert i dodajemy świeżej bazylii.

Rada: pieczarek nie musimy solić, ponieważ makaron gotowany był w bulionie, i ser camembert sam w sobie jest słony.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)