środa, 4 lutego 2015

Makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem

Składniki:
  • 200 g makaronu casarecce,
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g),
  • 8 pomidorów suszonych,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 40 ml oleju rzepakowego,
  • 30 ml oleju z pomidorów suszonych,
  • sól do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • 30 g startego sera żółtego,
  • listki świeżej bazylii.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
Pesto pomidorowe: w blenderze miksujemy pomidory suszone, kapary, słonecznik z dodatkiem olejów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy tuńczyka odcedzonego z sosu i całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Następnie dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Na talerz nakładamy makaron w pesto pomidorowym z tuńczykiem, całość posypujemy serem i dodajemy listki świeżej bazylii. Doprawiamy pieprzem.
Smacznego :) 
Zima  we Włoszech

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)