środa, 4 lutego 2015

Kurczak pieprzowy na pieczarkach ze szpinakiem i z dzikim ryżem


 Składniki 4 porcje:
  • 200 g czarnego ryżu,
  • 4 podudzia z kurczaka,
  • 200 g średnich pieczarek,
  • 3 garście świeżego szpinaku,
  • 2 średnie białe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki białego pieprzu,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • szczypta cytrynowego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso nacieramy solą i posypujemy 3 składnikami pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i na wolnym ogniu podsmażamy mięso. Żeby w środku nam się upiekło na początku smażymy pod przykryciem.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.

Pieczarki kroimy na cztery części, cebulę i czosnek w drobną kostkę.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem i dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki będą już wysmażone (maja być chrupiące) dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą ,pieprzem i całość podgrzewamy ok. 1 min., delikatnie mieszając.
Pieczarki ze szpinakiem podajemy z kurczakiem i czarnym ryżem.

 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)