sobota, 21 lutego 2015

Duszone ziemniaki z roladą w sosie serowym

Ziemniaki z tymiankiem i czosnkiem duszone, dobrze zarumienione do rolady od szynki dodałam i sosem serowym polałam. Szczypiorkiem całość ozdobiłam i rodzinę takim daniem ugościłam.  


Składniki: 5 porcje
  • 5 kotletów z szynki,
  • 1 duża marchew,
  • 1 duży ogórek kiszony,
  • ok. 20 zielonych oliwek,
  • 1 kg młodych małych ziemniaków,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 4 gałązki świeżego tymianku,
  • olej rzepakowy,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 suszona mini papryczka chili,
  • 150 g sera camembert,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 100 g mąki pszennej,
  • pęczek szczypiorku,
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
  • sól himalajska do smaku.
Przygotowanie:
rolada:
Kotlety z szynki rozbijamy jak najcieniej, posypujemy solą i pieprzem.
Marchew i ogórek kroimy na paski i układamy w jednej linii, na węższym boku każdego mięsa. Dodajemy oliwki i zwijamy na roladę, spinamy za pomocą wykałaczek i obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy ok. 50 - 70 ml oleju i podsmażamy na nim roladki.

W garnku o dużym dnie zagotowujemy 0,5 l wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, 1 gałązki tymianku i chili. Wysmażone z każdej str. rolady przekładamy do gotującej wody. Wody powinno być tylko tyle, żeby rolady były przykryte, w razie potrzeby dolewamy wrzątku.
Rolady gotujemy pod przykryciem ok. 30 -40 min.
ziemniaki:
Na dużej patelni rozgrzewamy 100 ml oleju, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmażamy je na złoty kolor. Podlewamy ok. 200 ml wody, dodajemy tymianek i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły (ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków). Pod koniec dodajemy ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, nadal smażymy. Woda powinna całkowicie odparować, a ziemniaki mieć złoty kolor.
sos:
Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki i starty ser camembert, całość mieszamy. Rolady na chwilę wyciągamy z garnka, usuwamy z nich wykałaczki, a do wywaru dolewamy śmietankę z serem. Sos zagotowujemy energicznie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sosu dodajemy roladki.
Uduszony czosnek i ziemniaki podajemy z roladą, polewamy sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Całość ozdabiamy świeżym tymiankiem.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł, szczególnie zainteresował mnie sos z camemberta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często używam i szukam jego przeznaczenia, lubię jego smak :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)