piątek, 13 lutego 2015

Bułeczki maślano bakaliowe

Takie bułeczki możesz upiec wieczorem, żeby dziecko mogło je smacznie zjeść na śniadanie. Najlepiej smakują posmarowane masłem, miodem i z ciepłym mlekiem. Jeśli dziecko będzie pomagać robić bułeczki, układać na blasze na pewno będą mu bardziej smakowały.
Składniki: 
  • 80 g cukru brązowego,
  • 1 łyżkę cukry z prawdziwą wanilią,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 300 g mleka,
  • 2 żółtka,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki tartych orzechów laskowych,
  • 2 łyżki tartych migdałów,
  • 50 g rodzynek,
  • 1 jajko do posmarowania bułek,
  • olej rzepakowy do wysmarowania formy.

Przygotowanie:
Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość zmiksuj robotem kuchennym. Powoli dodawaj mąkę, bakalie i wyrób ciasto. Przełóż je do miseczki wysypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Z ciasta uformuj małe bułeczki, ułóż je na blasze posmarowanej olejem. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, odstaw ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15 min. Piecz w rozgrzanym piekarniku 180°C ok. 20 min.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)