środa, 14 stycznia 2015

Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką

Pierwsze przyszła ochota na coś słodkiego i od razu pomyślałam, że sama coś upiekę. Nie miałam żadnego pomysłu, krążyłam  po kuchni, zaglądałam do lodówki,  przeglądałam szafki i jest - upiekę tartę. Przygotowałam sobie kartkę i długopis, bo wiedziałam, że będzie to moja improwizacja. I się nie pomyliłam. Do ciasta dodałam, czekoladę i sok z mandarynki. A pomysł na wierzch tarty przyszedł w trakcie jej pieczenia. Powiem szczerze, że sama byłam zaskoczona. Zaraz po upieczeniu ukroiłam sobie kawałek i  okazało się, że ciasto było niesamowicie kruche, a masa rozpływała się w ustach.  Zimna również smakowała wyśmienicie. Smakowała! bo wczoraj ją zrobiłam, a dzisiaj już jej nie ma. 

Składniki:
ciasto na formę (ok. 26 cm)
  • 250 g mąki,
  • 120 g masła,
  • 2 kopiaste łyżki cukry pudru,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • 20 g startej gorzkiej czekolady,
  • sok z jednej mandarynki,

warstwa wierzchnia:
  • 400 g startych jabłek (na grubych oczkach),
  • 3 łyżki migdałów słupki,
  • sok z 1 cytryny,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 żółtko,
  • 1 całe jajko,
  • 1 duży dojrzały banan,
  • 40 g cukru pudru,
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 50 ml śmietanki 30%,

ponadto:
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do podsypania formy,
  • cukier puder,
  • 2 łyżki migdałów na wierzch tarty.

Przygotowanie:
Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, żółtko i sól. Całość siekamy nożem do połączenia się składników. Następnie dodajemy czekoladę, sok z małej mandarynki i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
 Formę do pieczenia smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki.
Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Starte jabłka mieszamy z migdałami, cynamonem i sokiem z cytryny.
Jajka ubijamy z cukrem pudrem,  dodajemy mąkę ziemniaczaną, śmietankę i całość miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2 min.(robotem z widełkami).
Banana kroimy na mniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem i łączymy z masą jajeczno śmietanową. Masa powinna mieć gładką, jednolitą konsystencję.
Połowę masy łączymy z jabłkami, które równomiernie rozprowadzamy na przestudzonym cieście.
Pozostałą częścią masy przelewamy na tartę i przykrywamy nią jabłka.

Tartę pieczemy w 190°C ok. 30-35 min. na złoty kolor.
Migdały prażymy na patelni i dodajemy na wierzch gorącej tarty.
Przed podaniem tartę posypujemy cukrem pudrem.

Rada:
Ciasto podczas wałkowania czasami przykleja się do wałka i rwie się na kawałki. Wystarczy umieścić ciasto miedzy dwiema warstwami foli spożywczej i wówczas wałkować.
Również ciasto łatwiej będzie nam przenieść do formy .


  Smacznego :)
Tarta słodka czy wytrawna?

2 komentarze:

  1. Cudowna Ci wyszła :) Bardzo udana improwizacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, mam nadzieję, że bedzie wiecej improwizacji :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)