piątek, 2 stycznia 2015

Tarta z brukselką i brokułami



Składniki:

Składniki na ciasto kruche:
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,
  • szczypta soli,

  • 100 g brokuł,
  • ok.15 brukselek,
  • 6 plasterków pora,
  • 1 cebula szalotka,
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na mim cebulę pokrojoną w kostkę i pory w krążkach, delikatnie doprawiamy solą.
 Brokuły i brukselkę gotujemy na parze na al. dente.

Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, olej, rozmaryn i jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.
Do  naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, przestudzoną cebulkę z porami, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.
Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, brukselkę i całość zalewamy masą śmietanową z cebulką i porami.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.













Smacznego :)


Tarta słodka czy wytrawna?

7 komentarzy:

  1. "chodzi za mną" właśnie tarta z brukselką. Twoja wygląda bardzo zachęcająco, muszę sobie wreszcie zrobić własną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, mam nadzieje, że "dogoni Cię tarta" i ją zjesz :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię tarty warzywne, taka zielona zdecydowanie mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby w akcji "Tarta słodka czy wytrawna" można było oddawać głosy - miałabyś mój. :) Zdecydowanie podoba mi się kolorystyka oraz walory smakowe. Do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)