wtorek, 6 stycznia 2015

Rukola z polędwiczkami cytrynowymi, jajkiem i popcornem z kaszy gryczanej

Całe danie zostało przygotowane bez użycia soli.
Tymianek, którego często używa się do warzyw idealnie pasuje do jajek i dobrze łączy się z cytryną, dlatego polędwiczki połączone z cytryną i tymiankiem uzyskały charakterystyczny, wyrazisty smak.
Kasza, która została uprażona w oleju rzepakowym na popcorn jest bardzo chrupiąca i idealnie kontrastuje z delikatnym jajkiem. 


Składniki 2 porcje:
  • 4 polędwiczki z kurczaka,
  • 1/2 cytryny,
  • szczypta pieprzu cytrynowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • szczypta pieprzu czerwonego,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 50 g kaszy gryczanej,
  • 2 garści rukoli,
  • 3 gałązki tymianku,
  • 2 świeże jajka,
  • 2 łyżki octu,
  • olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Popcorn z kaszy gryczanej
W garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund(oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.

Polędwiczki cytrynowe
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich posypujemy pieprzem cytrynowym, czarnym i czerwonym. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny.

Jajka w koszulce:
Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę tak, aby powstał nam wir, do którego energicznym ruchem wlewamy jajko.
Jeśli wir będzie silny, jajko ładnie uformuje się samo, a jeśli nie to wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko.
Jajko gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Na talerzach układamy po jednej garści rukoli, skrapiamy ją delikatnie olejem rzepakowym, dookoła dodajemy polędwiczki pokrojone w plasterki, na środek układamy  jajko w koszulce i całość posypujemy popcornem z kaszy gryczanej. Całość doprawiamy pieprzem i dodajemy igiełki tymianku.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)