niedziela, 11 stycznia 2015

Ravioli z kozim serem i kaparami

 Ravioli bez użycia soli jest przygotowane, bo słony ser kozi i kapary w cieście zostało "schowane".

Składniki:
ciasto na ravioli:
  • 220 g  mąki pszennej,
  • 2 całe jajka i jedno żółtko, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
pozostałe składniki:
  • 100 g sera koziego ziołowego,
  • świeży tymianek,
  • 2 łyżki masła klarownego,
  • 2 łyżki kapary,
  • 1 jajko,
  •  pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie:
 
Ciasto:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 5 godz. Możemy je przygotować dzień wcześniej lub rano.

Przygotowane ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej. Żeby ciasto się nie kleiło, to podsypujemy je mąką.
Na jednej z części ciasta nakładamy serek kozi, dodajemy do po jednym ziarenku kapary  (ok. 1/2 łyżeczki serka  na jedno ravioli). Ciasto pomiędzy nadzieniem smarujemy roztrzepany jajkiem (ciasto dobrze się sklei) i przykrywamy drugim płatem ciasta.
Palcami dociskamy przestrzenie pomiędzy nadzieniem i wycinamy za pomocą nożyka do ciasta.
Ravioli gotujemy w  wodzie przez 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy igiełki tymianku i pozostałe kapary.
Ravioli polewamy masłem tymiankowym i doprawiamy pieprzem do smaku.

Smacznego :) 

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)