niedziela, 25 stycznia 2015

Pałeczki razowe z kabanosami

Nie macie pomysłu na przekąskę, to zapraszam na moje kabanosy w cieście razowym. Ilość pałeczek zależy od długości kabanosów. Moje miały dł. 20 cm więc z ciasta przygotowałam 10 szt.,  ale jeśli użyjecie krótszych kabanosów,  to będziecie mieć ich więcej. Pamiętać należy że wałeczki z ciasta powinny być o połowę dłuższe niż kabanosy.


Składniki na 10 pałeczek:
  • 10 cienkich dowolnych kabanosów (ja użyłam Kabanoski Maestro od Henryka Kani)
  •  50 g świeżych drożdży,
  • 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej,
  • ¼ łyżeczki cukru,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 350 g mąki pszennej razowej,
  • ½  łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,
ponadto:
  • 1 jajko do posmarowania ciasta,
  • 30 – 40 g startego sera żółtego.  

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z cukrem, solą, 200 ml ciepłej wody i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do wyrośniętego zaczyny dodajemy pozostałą część mąki, olej, pieprz, rozmaryn i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto.
Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min.
Ciasto jeszcze raz wyrabiamy w razie potrzeby dodajemy mąki. Ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej części robimy wałek o długości ok. 30 cm.
Kabanosy zawijamy w ciasto sklejając  je na końcach.
Kabanosy w cieście układamy na blasze podsypaną mąką.
Ciasto po zwinięciu smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy startym serem.
Kabanosy w cieście pieczemy w 180°C ok. 25 min.
 Kabanosy w cieście można podawać z ulubioną musztardą.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłem, pycha.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)