niedziela, 18 stycznia 2015

Muffinki czekoladowe z musem malinowym i granatem

Smak kwaśny i słodki, to dwie przeciwności, które po połączeniu dają smakową przyjemność, czyli słodkie muffinki czekoladowe z kwaśnym musem malinowym i z soczystymi ziarnami granatu dają…….., sami zresztą sprawdźcie.
Składniki: 12 - 14  szt.
  •  100 g czekolady gorzkiej,
  • 4 łyżki kakao,
  • 200 g masła,
  • 15 ml mleka 3,2%,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 150 g cukru pudru,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,

ponadto:
  • cukier puder do posypania,
  • ziarna granatu,
  • maliny świeże, albo mrożone.
Przygotowanie:
Czekoladę dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Mleko podgrzewamy i powoli dolewamy do rozpuszczonej czekolady z masłem, energicznie mieszając, nie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do przestygnięcia.

Kakao łączymy z mąką,  proszkiem do pieczenia i solą.

Całe jajka ubijamy, dodajemy cukier puder, ekstrakt wanilii i nadal ubijamy.
Jajka łączymy z przestudzoną czekoladą, powoli dodajemy suche składniki i dokładnie mieszamy.

Ciasto nakładamy za pomocą łyżki do papilotek lub foremek sylikonowych, do 2/3 ich wysokosci.
Muffinki pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Patyczkiem sprawdzamy czy środek nie jest wilgotny.

Maliny rozmrażamy i przecieramy przez metalowe sitko, aby oddzielić mus od pestek.

Muffinki posypujemy cukrem pudrem, polewamy musem malinowym i dodajemy ziarenka granatu.
Smacznego :)
Walentynkowe menu

4 komentarze:

  1. Tak połączenie słodkości z kwaśnym sosem tworzy fantastyczny efekt końcowy! Piękne wyglądają te muffiny! W dodatku tak ładnie wyrosły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się, takie połączenie smaków jest fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)