wtorek, 6 stycznia 2015

Mini chlebki razowe z płatkami i słonecznikiem

Przeważnie do chleba dodaje się zwykłe płatki owsiane,  ale do mojego ciasta, błyskawiczne zostały dodane. Są one cieńsze i  delikatniejsze. Łatwo z wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą dla nich najlepszymi dodatkami. 

Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 450 g maki pszennej razowej,
  • 250 ml letniej wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 120 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 80 g ziaren słonecznika.

Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.
Dodajemy sól, olej, 100 g płatków owsianych, mąkę i wyrabiamy ciasto.  Zagniatamy tak długo aż uzyskamy jednolitą masą. W razie potrzeby dodajemy mąki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 – 40 min.
Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 4 równe części i formułujemy walce o dł. 15 cm.
Każdy wałek delikatnie zwilżamy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych.
Układamy na blasze podsypana mąką.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy ok. 25 – 30 min.














Smacznego 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)