poniedziałek, 19 stycznia 2015

Makaron z ricottą na ostro i groszkiem cukrowym

Dla tych co nie mają czasu na gotowanie, to zapraszam na szybkie i bardzo proste danie. Serek ricotta tylko na ostro przygotowujemy, makaron i groszek gotujemy. Gdy je razem zmieszamy to gotowy obiad mamy. Czas przygotowania to czas makaronu gotowania.
Składniki na 2 porcje:
  • 200 g makaronu  tagliatelle,
  • 100 g (ok. 4 pełne łyżki) serka ricotta,
  • ½ papryczki chili,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ok. 12 szt. groszku cukrowego,
  • odrobina octu lub kwasku cytrynowego.

Przygotowanie:
Serek ricotta rozdrabniamy z pomocą widelca i mieszamy z papryczką chili przeciśniętą przez praskę do czosnku i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente.
Groszek cukrowy gotujemy ok. 5 min w wodzie z odrobiną octu lub kwasku cytrynowego, wówczas zachowamy ładny kolor warzywa. Solimy pod koniec gotowania.
 Gorący makaron mieszamy z serkiem na ostro i podajemy z groszkiem.

Rada: Jeśli  chili przeciśniemy przez praskę, to pozbędziemy się skórki, a ostry smak rozłoży się  równomiernie w serku.
Serek można podgrzać kilka sek. na patelni i dopiero wtedy połączyć z makaronem.
Smacznego :) 


Zima  we Włoszech

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)