wtorek, 13 stycznia 2015

Makaron chiński z warzywami i chipsami z salami

Kilka składników jak wcześniej przygotujemy, makaron wodą gorącą zalejemy, olej na patelni rozgrzejemy, salami, warzywa na nim podgrzejemy, przyprawy dodamy, z makaronem wszystko zmieszamy, to obiad w kilka minut mieć będziemy i ze smakiem go zjemy.
Składniki:
  • 200 g makaronu chińskiego instant,
  • 30 g chipsów z salami,
  • 4 łyżki soczewicy konserwowej,
  • 8 ugotowanych brukselek,
  • ¼ ugotowanego brokułu,
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 1 łyżkę oleju rzepakowego,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Makaron zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy kilka min. żeby spęczniał i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy  olej i podgrzewamy na nim salami. Dolewamy sos sojowy, dodajemy przekrojone na połowę brukselki, różyczki brokułu,  soczewicę i całość podgrzewamy. Pod koniec dodajemy makaron, mieszamy i gotowe.
Doprawiamy pieprzem i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.  
Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Witam a jaki to rodzaj makaronu? Jakieś zdjęcie mogę prosić opakowania albo nazwę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam jest to Chiński Makaron Błyskawiczny (instant,), jeden z najczęściej stosowanych makaronów w kuchni chińskiej. Jest kilka firm np. Tao Tao -makaron pszenny Wonton 200g. Pozdrawiam.

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)