piątek, 16 stycznia 2015

Kurczak chrzanowy na puree pomarańczowym

Podudzia z kurczaka zamarynowałam, oliwy z oliwek dolałam, do piekarnika  mięso włożyłam, a ziemniaki, marchewki z sokiem z pomarańczy puree  na"zmieniłam". Jeśli będziecie czytać składniki i etapy przygotowania, to zauważycie, że ani szczypty soli nie dodałam do tego dania.  Zapewniam, że wszystko ma swój smak, pomimo, że soli brak! Dzięki kremu na bazie octu balsamicznego i oliwy z oliwy której dodałam, ciekawe połączenie o owocowo - kwaskowej nucie i słodyczy uzyskałam.


Składniki:

  • oliwa z oliwek MONINI extra vergine Classico,
  • 8 podudzi z kurczaka,
  • 3 łyżki tartego chrzanu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 400 g ziemniaków,
  • 300 g marchwi,
  • 2 łyżeczki cukru brązowego,
  • 2 duże pomarańcze,
ponadto:
  • krem na bazie octu balsamicznego z Modeny Monini.

Przygotowanie:
Marynata:
W miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy z chrzanem, posiekanym w drobną kosteczkę czosnkiem, miodem, pieprzem i rozmarynem.
Podudzia z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 170° C z termoobiegiem. Podudzia polewamy 50 ml oliwy  i pieczemy ok. 90 min. Podczas pieczenia mięso polewamy powstałym sosem lub je w nim obtaczamy (wystarczy 2 -3 razy w czasie pieczenia).

Ziemniaki, marchewki obieramy, płuczemy i kroimy  - ziemniaki w kostkę, a marchewki w plasterki.
Warzywa przekładamy do rondelka, dolewamy 100 ml wody, sok z 1 pomarańczy, przykrywamy i gotujemy, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i 1 łyżeczkę startej skórki z pomarańczy. Warzywa powinny wchłonąć większą część soku i wody. (jeśli za szybko odparuje, dodajemy sok z pomarańczy).
Do ziemniaków i marchwi dolewamy 2 łyżki oliwy i za pomocą blendera miksujemy na puree (jeśli  po ugotowaniu warzyw, jest za dużo soku należy część odlać).

Pomarańczę filetujemy, czyli pozbywamy się białej skórki.
Pomarańczowe puree podajemy z podudziem z kurczaka i dodajemy pomarańczę, krem na bazie octu balsamicznego. Smak puree podkreślamy przez polanie ich oliwą z oliwek.


Smacznego :)

Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)