poniedziałek, 5 stycznia 2015

Kopytka w pesto bazyliowym

Ziemniaki ugotowane, wystudzone i ugniecione, z mąką, kaszą, solą i jajkiem na ciasto wyrobione, na paski pokrojone, w wodzie ugotowane, na pesto bazyliowym podgrzane, serem oprószone, pieprzem doprawione, jest propozycją dania jarskiego dla Ciebie koleżanko i kolego :)
Składniki:
kopytka:
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,

pesto z bazyli:
  • 2 garście świeżej bazylii,
  • 6 zielonych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżki orzeszków piniowych,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 50 g startego sera żółtego np. parmezanu
  • sok z cytryny do smaku,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie:
Pesto:
Do blendera dodajemy bazylię, czosnek, orzeszki piniowe, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1-2 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kopytka:
 Ziemniaki ugniatamy i studzimy, dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajko, wyrabiamy na jednolite ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formułujemy wałki, kroimy na długie paski i wrzucamy na osoloną wrząca wodę. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek i odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy pesto, dodajemy kopytka i całość mieszamy. Pesto powinno „przykleić” się do kopytek.
Na talerz przekładamy kopytka, posypujemy je startym serem, doprawiamy pieprzem, podajemy z świeżymi listkami bazylii. 
Smacznego :)

4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)