środa, 14 stycznia 2015

Indyk zrolowany z kuskusem

Filety z indyka cienko rozbijamy, rukolę z oliwą zmiksowaną  nakładamy, oliwki , ser dodajemy i mięso na roladkę rolujemy. Roladki na parze gotujemy, a do kuskusu oliwę, sezam i słonecznik dodajemy.  Gdy wszystko na talerzu poukładamy, kolorowe dodatki dodamy, oliwą z oliwek całość polejemy to smaczną i zdrową przystawkę mieć będziemy.  

Składniki:
  • 2  plastry z filetu z indyka,
  • ¼ papryczki chili,
  • 2 garście rukoli,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ok. 20 zielonych oliwek,
  • oliwa z oliwek MONINI extra vergine Classico,
  • sól himalajska do smaku,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • 100 g sera camembert,
  • 1 łyżka sezamu czarnego,
  • 6 łyżek kuskusu,
  •  pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
ponadto: 
  • pomidorki koktajlowe,
  • rukola w całości. 

Przygotowanie:
Rukolę, oliwę z oliwek i sok z cytryny miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i  ponownie miksujemy.
Mięso z indyka myjemy i rozbijamy jaka najcieniej. Mięso smarujemy rozdrobnioną rukolą, następnie po długości  (w jednej linii) układamy oliwki i ser camembert pokrojony w paski.
 Całość zwijamy na roladę, zaczynając od strony z dodatkami. Roladę  przekładamy na natłuszczoną oliwą folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli związujemy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób rolady gotujemy na parze ok. 30 min.

Kuskus zalewamy gorącą wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy.

Ziarna słonecznika kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli. Miękki kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami, sezamem i 2 łyżkami oliwy z oliwek tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Ugotowane rolady kroimy po skosie na plasterki, a za pomocą dwóch łyżek formułujemy owalne kształty z kuskusu.
Roladki podajemy z kuskusem, pomidorkami, rukolą, całość posypujemy sezamem i polewamy oliwą.
Rada:
Mięso podczas rozbijania przykleja się do tłuczka i rwie się na kawałki. Wystarczy umieścić filet miedzy dwiema warstwami foli spożywczej i delikatnie rozbijać.
Smacznego :)

Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)