czwartek, 22 stycznia 2015

Czekoladki kokosowe z migdałami

Czekoladki kokosowe z migdałami ozdobione perełkami do pudełeczka dajcie i nawet bez okazji wręczajcie, bo takie słodkie niespodzianki są najpiękniejsze, a jeśli są przez Was zrobione to są najcenniejsze.

Składniki na 16 czekoladek:
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych,
  • 16 całych migdałów,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej, 
ponadto:
  • perełki do dekoracji,
  • płatki waflowe,
  • posypka cukrowa,
  • foremki papierowe do pralinek.
Przygotowanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem, czekamy ok. 10- 15 min. i jak skórka będzie zmarszczona to je obieramy. Suszymy papierowym ręcznikiem.

Przygotowujemy sobie ok. 16 szt. papierowych foremek, najlepiej na deseczce, która zmieści się do lodówki.
Czekoladę białą kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do metalowej miseczki  i dodajemy kokos.
Czekoladę  roztapiamy  w kąpieli wodnej, energicznie mieszając.  (Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na bardzo małym ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą.)

Za pomocą dwóch małych łyżeczek, kokosową czekoladę rozdzielamy na wszystkie foremki (ok. ½ łyżeczki na jedną foremkę).
Łyżeczką wyrównujemy czekoladę i dodajemy po jednym całym migdale.
Czekoladę gorzką dzielimy na mniejsze kawałki i również roztapiamy w kąpieli wodnej.
Czekoladę przelewamy do foremek z białą czekoladą. Za pomocą łyżeczki rozprowadzamy ją i wyrównujemy.
Każdą czekoladkę ozdabiamy wg własnej inwencji twórczej lub pozostawiamy bez dodatków.
Czekoladki schładzamy w lodówce, minimum 2 godz.

Smacznego :) 
Pralinki, trufelki, czekoladki... Walentynkowe menu

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)