sobota, 3 stycznia 2015

Ciasto bananowe

 Banan to sycący i słodki owoc, ma delikatny, maślany miąższ, wyjątkowo łagodny dla przewodu pokarmowego. Rzadko wywołuje alergię. Jest też praktyczną i pełną witamin i minerałów przekąską. Banany mogą być też pysznym składnikiem deserów i ciast, dlatego serdecznie polecam moje ciasto bananowe, które jest delikatne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. 
Składniki:
  • 3 dojrzałe banany,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • ½ szklanki cukru białego lub brązowego,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 160 g mąki tortowej (1 ½  szklanki),
  • ¼ łyżeczka soli.

Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Banany miksujemy lub rozgniatamy widelcem. 

Mieszamy z olejem, jajem i cukrem oraz cukrem waniliowym. 

Dodajemy mąkę, sodę, sól i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (ok. 1-2 min).

Cisto przelewamy do podłużnej foremki  wyłożonej papierem do pieczenia (dł. 30 cm).

Pieczemy ok. 55 min.
Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.









Smacznego :)


3 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)