środa, 14 stycznia 2015

Chleb oliwkowy od serca bo z lubczykiem

Chleb oliwkowy jest delikatny i wyjątkowy. Wystarczy kilka składników, czas na wyrośnięcie ciasta i pieczenie. Jego smak  z pewnością zależy od jakości oliwy.  Do wyrobienia ciasta użyłam  oliwy z oliwek extra vergine Classico,  która ma przyjemny aromat z delikatną nutą owoców i trawy oraz lekko pikantny smak. Idealnie połączyła się z czarnymi oliwkami i lubczykiem, który jak oliwa ma lekko gorzkawy smak. Chleb jest pyszny i cudownie pachnie. Nie potrzebuje żadnych dodatków, bo sam w sobie najlepiej smakuje, abo z odrobiną oliwy.

Składniki:
  • 75 ml oliwy z oliwek MONINI extra vergine Classico,
  • 50 g drożdży,
  • 320 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 80 g czarnych oliwek w plasterkach.

 Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier i 50 g mąki, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy wgłębienie do którego dodajemy rozczyn  z drożdży, sól, lubczyk i oliwę z oliwek.
 Dokładnie ręką  wyrabiamy ciasto, zagniatając je z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej ciasto złapało powietrza.

Formujemy kule, którą oprószamy mąką. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Oliwki oprószamy w mące i dodajemy do ciasta, które jeszcze raz zagniatamy.
Formujemy owalny bochenek, który przekładamy na podsypaną mąką blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
Chleb pieczemy ok. 30 min. w rozgrzanym piekarniku do 200°C.
Smacznego:) 
Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda bosko :) Uwielbiam pieczywo z oliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, tak też smakuje - bosko :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)