sobota, 24 stycznia 2015

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i wsadzonymi w środek figami

Napiszę krótko, spróbujcie bo naprawdę są smaczne, szczególnie na ciepło, a maczane w syropie trzcinowym dają niesamowite słodkie połączenie. Jeśli nie macie syropu to zastąpcie go płynnym miodem. Pyszne do mleka  lub kawy:)
Składniki na 12 bułeczek:
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 400 g mąki pszennej, 
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru brązowego,
  • szczypta soli,
  • 150 g rodzynek,
  • 6 suszonych fig,
  • syrop trzcinowy,
  • masło do wysmarowania formy,
  • mąka do podsypania.

Przygotowanie:
W dużej misce za pomocą miksera mieszamy drożdże z 200 ml ciepłej wody, solą, cukrem i 100 g mąki. Zaczyn drożdżowy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą, tak aby je przykryła i odstawiamy na 5 min, odcedzamy. 
Rodzynki będą soczyste. Pamiętajmy, że zbyt długie namaczanie sprawi, że rodzynki będą za miękkie i się rozpadną.

Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy jajka i mieszamy za pomocą miksera (widełki zmieniamy na haki, lub za pomocą zwykłej łyżki drewnianej). Powoli dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Pod sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Dodajemy rodzynki, oprószone mąką i zagniatamy ciasto tak, aby je równomiernie rozprowadzić. 

W zależności od wielkości jajek jakich dodaliśmy do ciasta, będziemy dodawać tyle mąki, aby ciasto było elastyczne i gładkie (ma delikatnie przyklejać się do dłoni).

Formy do pieczenia babeczek smarujemy masłem i posypujemy mąką. 
Ciasto dzielimy na 12 równych części. Robimy kule, które wkładamy do foremek.
Figi kroimy na połowę i układamy po 1 kawałku na środek każdego ciasta. Figi wciskamy za pomocą palca. 
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok. 25 min.
5 min przed końcem pieczenia, każdą bułeczkę smarujemy syropem trzcinowym, za pomocą pędzla.
 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)