piątek, 30 stycznia 2015

Babeczki czekoladowo buraczane

Czy można upiec czekoladowe babeczki z burakami ?
Czy wyczuwalny jest smak buraków ?
Nie ma co zadawać więcej pytań, bo to nietypowe połączenie daje zaskakujące zakończenie. 
 Buraczki są niewyczuwalne, a babeczki smakują genialnie. 
 Składniki:
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 ½  łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej,
  • 30 g kakao, 
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 3 jaja, (lub 4 bardzo małe)
  • 300 g cukru trzcinowego,
  • 220 ml oleju rzepakowego,
  • 300 g ugotowanych na miękko buraków,
  • 1 laska wanilii.
ponadto:
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • owoce do dekoracji,
  •  masło do wysmarowania formy,
  •  mąką do oprószenia formy.
Przygotowanie:
Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy.
Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy mąkę z kakao, sodą i solą.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestygnięcia, ale ma być płynna.
W tym czasie w dużej misce ubijamy jajka z cukrem, ziarenkami wanilii, a pod koniec dolewamy olej i  całość mieszamy.
Do masy z jajek dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy.
Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
 Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremek na babeczki lub bez smarowania do silikonowych foremek (wypełniamy ¾ foremki). Można piec w krążkach.
Babeczki pieczemy ok. 25 - 30 min do suchego patyczka.
Mniejsze babeczki pieczemy  ok. 15 min. w 170°C.
Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i dodajemy owoce.
Te malutkie babeczki piekłam w foremkach sylikonowych  - ciasta dodałam tylko po jednej łyżce. 

Możemy też dla kontrastu podawać z musem malinowym.
Rada: jeśli nie macie dużej ilości foremek, babeczki można piec partiami :)
Smacznego :)
Walentynkowe menu

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)