poniedziałek, 8 grudnia 2014

Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto drożdżowe lubi być dobrze wyrobione i potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeśli uzbroimy się w cierpliwość to z pewnością zaskoczy nas nie tylko swoją wielkością, ale i smakiem. Nadzienie jakie zostało przygotowane jest soczyste i aromatyczne. Roladki poukładane w tortownicy po upieczeniu połączą się w piękny tort drożdżowy, idealny na święta.

Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:
  • 500 g mąki,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 200 ml ciepłe mleko ok. 40°C,
  • 1 jajo,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 75 g stopionego przestudzonego masła,

nadzienie:
  • 750 g kwaśnych jabłek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 50 g migdałów słupki,
  • 1 łyżka posiekanego imbiru kandyzowanego lub startego świeżego,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z cytryny,

ponadto:
  • mąka do posypywania,
  • tłuszcz do smarowania formy,
  • 50 g galaretki jabłkowej lub agrestowej,
  • cukier puder do posypania.

 Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie do którego wkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Wlewamy mleko i dodajemy 100 g maki. Mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Dodajemy pozostałą cześć mąki, masło, cukier, jajo i wyrabiamy rękoma na pulchne, lśniące ciasto drożdżowe. Posypujemy warstwą mąki, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Jabłka obieramy, trzemy na tarce lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny, po czym mieszamy z wiórkami kokosowymi, imbirem, skórką z cytryny  i posiekanymi migdałami.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na stolnicę wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. ½ cm i wymiarach 50 x 40 cm. Na płacie ciasta rozsmarowujemy nadzienie i posypujemy rodzynkami. 
Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku. Ciasto kroimy na 10 równych kawałków. Plastry ustawiamy  na posmarowanej tłuszczem tortownicy. Możemy ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 200°C i pieczemy ok. 40 min na złoty kolor (jeśli za szybko nam się przypieka możemy przykryć papierem do pieczenia).
Galaretkę zgodnie z proporcją rozpuszczamy w gorącej wodzie i jeszcze ciepłe ciasto za pomocą pędzla smarujemy po wierzchu. Gdy ciasto przestygnie oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Świetne! A właśnie miałam chcicę na ciasto drożdżowe. Jutro robię! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam już gotowe Twoje ciasto, apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)