czwartek, 4 grudnia 2014

Tarta z mascarpone z migdałami

 Święta się zbliżają, więc czas na słodkie wypieki. Ja serdecznie zapraszam do spróbowania mojej tarty z serkiem mascarpone i migdałami.
To połączenie kruchego ciasta, serka kremowego i chrupiących migdałów. Nie jest za słodka, ani sucha, naprawdę smakuje znakomicie. Wiem, że taka tarta smakuje najlepiej następnego dnia, ale u mnie nie było to możliwe, została od razu zjedzona. Smakowała zarówno dorosły jak i dzieciom.  
Serdecznie zapraszam do spróbowania.
Składniki na tartę o średnicy 25 cm:

ciasto:

 200 g maki pszennej,
 2- 3 łyżki cukru pudru,
100 g zimnego masła,
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
1 jajko,

masa:
500 g serka mascarpone,
45 ml syropu z agawy,
3 małe jajka,
1 łyżka maki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

30 g migdałów w płatkach.

Przygotowanie:
Mąkę zgniatamy z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i masłem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Formułujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wkładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C.  Studzimy.

Całe jajka ubijamy, dodajemy syrop z agawy i nadal ubijamy. Do masy dodajemy ser  mascarpone, mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie ubijamy do uzyskania gładniej konsystencji. Masę serową przelewamy na przygotowane ciasto, wierzch posypujemy płatkami migdałów (możemy delikatnie zamieszać, aby część migdałów się zanurzyła w masie) i pieczemy 10 min w temp. 220°C, skręcamy temperaturę do 190°C i pieczemy kolejne 20 min. Wierzch powinien być brązowy, ale jeśli za szybko nam ciemnieje możemy przykryć go papierem do pieczenia.
 Rada: patyczkiem sprawdzamy czy masa serowa nam się upiekła, po wbiciu w najgrubszym miejscu, patyczek ma być suchy. 

Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Co można dodać zamiast syropu z agawy???Nie mam i nie mogę nigdzie dostać

    OdpowiedzUsuń
  2. Można dodać syropu klonowego,albo syropu trzcinowego złotego. Z pewnością te syropy będą mogły zastąpić syrop z agawy, a serek również będzie smaczny :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)