wtorek, 23 grudnia 2014

Świąteczny chleb oliwkowy

Chleb oliwkowy idealny jako dodatek do lekkich sałatek. Z serkiem kremowym świetnie pasuje, a najlepiej to sam smakuje.

Składniki:
  • 50 g drożdży,
  • 320 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 75 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 80 g czarnych oliwek.
 Przygotowanie:
W misce łączymy drożdże z 100 ml ciepłej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, oliwę z oliwek oraz 1 łyżeczkę soli.  Dokładnie ręką  wyrabiamy ciasto zagniatając je z zewnątrz do środka, żeby jak najwięcej ciasto złapało powietrza.
Z ciasta formujemy kule, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Czarne oliwki kroimy w plasterki, oprószamy w mące i dodajemy do ciasta, które jeszcze raz zagniatamy. Formujemy owalny bochenek, który przekładamy na podsypaną mąką blachę. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Temperaturę piekarnika nastawiamy na 200°C  i chleb pieczemy ok. 30 min.

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)