wtorek, 9 grudnia 2014

Śledź po grecku

Rybę po grecku wszyscy znają, a ja proponuję Wam śledzia po grecku.
 Może to być ciekawa propozycja na jedno z dań wigilijnych.  
Przygotujcie ją przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały.
Składniki: 
  • 220 g płatów śledziowych w oleju,
  • 250 g marchwi,
  • 2 cebule czerwone,
  • 1 mała puszka przecieru pomidorowego,
  • 60 g rodzynek,
  • 1/3 szklanki oleju ryżowego,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.



Przygotowanie:
Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko twarde). Ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię, na zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy. Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu, dla wyostrzenia smaku.  Przełóż do słoika i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły. 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)