poniedziałek, 22 grudnia 2014

Roladki śledziowe kolorowe na ostro

Święta bez śledzia?
Śledź musi być!
Roladki kolorowe…
Roladki smaczne….
Roladki na ostro…


Składniki:
  • 4 płaty śledzia korzennego,
  • 1 cebula,
  • 1 ugotowana marchewka,
  • 2 szt. pomidorów suszonych,
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 4 ziarenka kapary,
  • 4 listki świeżej rukoli,
  • ½ papryczki chili,
  • olej rzepakowy 2 łyżki,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie: 
Cebule i marchewkę drobno kroimy, solimy i mieszamy z 1 łyżką oleju. Odstawiamy na 30 min do lodówki.
Papryczkę chili, drobno siekamy (bez pestek) mieszamy z olejem i doprawiamy do smaku.
Z filetów śledziowych ściągamy delikatnie skórkę, śledzie zwijamy i układamy na talerzyku. 
Do środka wkładamy po łyżce cebuli z marchewką, dodajemy po jednym pasku ogórka, pomidora suszonego, kapary i rukolę.
Doprawiamy pieprzem i papryczką chili w oleju. 
Smacznego

4 komentarze:

  1. bardzo smacznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I też tak smakują :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne zdjecia!!! Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za zaproszenie, spróbuję podesłać przepis na ostro :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)