wtorek, 16 grudnia 2014

Piernikowa chatka Ali i Łukaszka

Jeśli pachnie w domu piernikami, to znaczy, że święta się zbliżają.
Moje pierniki może nie są idealne, bo większość kształtów wycięłam  nożem, ale na pewno są smaczne i wesołe.
Z ciasta powstała chatka z bałwankami, choinkami, zwierzątkami oraz chłopczyk i dziewczynka, które od razu dostały imiona moich dzieci.
Z ciasta każdy może przygotować swoje pierniki wg własnej inwencji twórczej. Mogą to być tylko same gwiazdki, czy serduszka, ale samo ich zdobienie to wspaniała zabawa, która w finale świetnie smakuje.

Składniki:
ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 250 g margaryny PALMA do pieczenia i smażenia - Bielmar,
  • 250 g cukru,
  • 250 g płynnego miodu,
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki śmietany 30%,
lukier na bazie białka:
  • 2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą)
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,
dodatkowo:
  • posypka kolorowa,
  • barwniki spożywcze,
  • perełki,
  • posypka waflowa.
Przygotowanie ciasta na pierniki:
Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon stopniowo podgrzewamy, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy do wystygnięcia.
Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i mieszamy z masą miodową. Kolejno dodajemy żółtka i ponownie mieszamy.
Mąkę połączoną  z proszkiem do pieczenia dodajemy do masą miodowej i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy śmietanę i ponownie zagniatamy ciasto na jednolitą, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy mąki.
Ciasto dzielimy na części (pozostałe odstawiamy do lodówki) i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm.
Z ciasta wykrawamy kształty foremkami lub wg własnej inwencji twórczej.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Ciasto na pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i pieczemy nie dłużej niż 10 min.
Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją będą gorzkie.
Pierniczki pozostawiamy do wystygnięcia i ozdabiamy masą lukrową, perełkami i posypką cukrową.

Przepis na lukier na bazie białka:
Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder.
Lukier powinien być gęsty. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru pudru.
Jeżeli dodamy do lukru barwnika lub aromatu w płynie, dodajemy większą ilość cukru pudru.
Lukier można przygotować również miksując cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny i wodą.

Rada:
Pierniki przechowujemy w szczelnych metalowych puszkach.
Lukru przygotowujemy w zależności od potrzeby. 





Smacznego :) 
Ciasta czy ciasteczka?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)