wtorek, 2 grudnia 2014

Paseczki drożdżowe z owocami

Paseczki drożdżowe z owocami to wypiek szybki i smaczny. Wystarczy przygotować ciasto, dodać owoce, pokroić i odstawić do wyrośnięcia. Kilka min. pieczenia i gotowe. Ciasto jest delikatne, lekko słodkie, a owoce mieszają się smakami, od słodkich papai do kwaśnej żurawiny, od miękkich rodzynek do fajnie chrupiących fig. To takie mini drożdżówki, które smakować będą zarówno dorosły do kawy jak i dzieciom z ciepłym mlekiem czy kakao. W sam raz jako przekąska do pracy i szkoły. Propozycja owoców jest moja, Wy możecie dodać tylko te, które lubicie, ale to połączenie naprawdę jest smaczne. 
  

Składniki: ok. 35 szt.
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 75 g masła,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru brązowego,
  • 450 – 500 g mąki pszennej typ 500,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy,
  • 2 łyżki żurawiny,
  • 2 łyżki kandyzowanych kostek papai,
  • 3 suszone figi,
  • 1 jajko,
  • cukier grubo ziarnisty do posypania ciasta.

 Przygotowanie:
Masło roztapiamy studzimy, mieszamy z mlekiem i drożdżami. Dodajemy cukier brązowy, cukier waniliowy, sól i 100 g mąki, całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę (pozostawiając ok. 50 g na podsypanie ciasta) i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
Ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na duże, równe prostokąty (o grubości ok. 0,5 cm).
Figi kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi owocami.
Na jedną część ciasta rozsypujemy równomiernie owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta. Boki łączymy ze sobą i za pomocą wałka sklejamy ze sobą 2 części ciasta. Podczas wałkowania mogą powstać bąble powietrza, wystarczy je nakłuć widelce.
 Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na paski (ok. 2,5 cm na 9 cm) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasek nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Rozgrzewamy piekarnik do 240°C i pieczemy ok. 5 – 7 min.


Rada: jeśli na blasze nie zmieszczą się wszystkie paseczki drożdżowe, wystarczy je rozdzielić na dwie części i piec oddzielnie, nie wkładamy do piekarnika dwóch porcji na raz.

Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Fajny pomysł, świetnie takie drożdżówki wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie do tego ciasta to nie dodaje się jajek:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tego ciasta nie użyłam jajek, ale jak się doda jedno to trzeba pamiętać o tym, żeby też zwiększyć ilość mąki :) pozdrawiam

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)