poniedziałek, 1 grudnia 2014

Makaron czosnkowy z serem blue

Czosnek ma ostry charakterystyczny smak, ale jeśli  go podsmażymy to całkiem się zmieni,  będzie miękki i delikatny. Wystarczy połączyć makaron z czosnkiem, warzywami, dodać wyrazistego sera, a szybkie i proste danie może stać się ucztą dla podniebienia.
  

Składniki: 2 porcje
  • 150 g makaronu tagliatelle ,
  • 1 główka czosnku,
  • 50 g sera blue,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 3 mini papryczki,
  • świeże listki oregano,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.
 Przygotowanie:
Czosnek obieramy i przekrawamy wzdłuż na połowę jeśli ząbki  są duże. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek na złoty kolor, (ma być w środku  miękki, a skórka chrupiąca, trzeba pilnować żeby ich nie przypalić), dodajemy papryczki pokrojone w plasterki i doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy do czosnku.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i dodajemy do czosnku. Całość posypujemy rozkruszonym serem blu, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze.
 Doprawiamy czarnym pieprzem i dodajemy listki świeżego oregano.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)