wtorek, 23 grudnia 2014

Drożdżowe zawijasy z kiszoną kapustą i pieczarkami

Zawijasy drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami  świetnie smakują z czystym barszczem czerwonym, idealne na kolację wigilijną.

 Do farszu użyłam pieczarek, zamiast grzybów, dzięki temu bez obaw mogą je jeść dzieci. 


Składniki:
ciasto:
  • 50 g świeżych drożdży,
  • szczypta cukru,
  • 1 jajka,
  • 200 ml wody,
  • 500 g maki pszennej,
  • 1 ½  łyżeczki soli,
  • żółtko do posmarowania,
  • szczypta kurkumy,

 farsz:
  • 500 g kiszonej kapusty (bez marchwi),
  • 500 g pieczarek,
  • 2 duże białe cebule,
  • 2 łyżki masła klarownego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 3 łyżki całego kminku. 

 Przygotowanie:
Farsz:
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na al dente z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kapustę odciskamy.
Na dużej patelni lub w woku podgrzewamy masło, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojone w bardzo drobna kostkę pieczarki i całość smażymy. Z pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym.
Odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto:
Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min.
Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na jak największy prostokąt.
Na całej powierzchni nakładamy farsz i zwijamy cisto na roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki, ciasto z jednej str. łączymy i tą częścią układamy  na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Krążki pieczemy  ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C.
Smacznego.
Wigilia 2014

3 komentarze:

  1. O raju jakie pyszne zawijasy :) Zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tak robię ale z gotowca,
    francuskiego :D

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)