poniedziałek, 29 grudnia 2014

Drożdżowe „skręcaki” z figami mielonymi

 „Skręcaki” z figami mielonymi są drożdżówkami wystrzałowymi. Pestki fig fajnie pod zębami strzelają i ciekawą słodycz ciastu dodają.

Składniki:
  • 150 g fig suszonych,
  • 400 g mąki,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 200 ml letniego mleka,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 70 g białego cukru,
  • 3 łyżki syropu trzcinowego.
 Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z mlekiem, solą, 100 g mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
W tym czasie figi kroimy w bardzo drobną kosteczkę i miksujemy blenderem, można też zmielić przez maszynkę do mięsa.

Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodajemy żółtka, pozostały cukier, mąkę i zmielone figi. Wyrabiamy ciasto, tak aby  wszystkie składniki dobrze się wymieszały.

Z ciasta formułujemy kulę, którą  przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 min do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie  wyrabiamy, dzielimy na ok. 18 części. Z każdej z nich formułujemy wałek o długości 25 cm, końcówki łączymy ze sobą i cisto skręcamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C.
Figowe „skręcaki” pieczemy 15 – 20 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze gorące smarujemy syropem trzcinowym za pomocą pędzla.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł :) Wyglądają naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do samodzielnego przygotowania :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)