poniedziałek, 22 grudnia 2014

Buchty z marmoladą



Składniki:
  • 50 g świeżych drożdży Babuni,
  • ¼ litra letniego mleka,
  • 70 g cukru białego,
  • 500 g maki typ 550,
  • 1 jajo,
  •  2 żółtka,
  • 80 g miękkiego masła,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  •  300 g marmolady wieloowocowej twardej,
  • cukier puder do posypania,
  • 40 g masło do smarowania.


Przygotowanie:
Drożdże łączymy z mlekiem, solą, łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Zaczyn drożdżowy będzie rósł.

Mąkę przesiewamy do dużej miski, na środku robimy wgłębienie, dodajemy jajko, żółtka, cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier z wanilią i skórkę z cytryny. Całość  zalewamy wyrośniętym zaczynem drożdżowym. Wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz dobrze wyrabiamy i dzielimy na równe części, ilość zależna  wielkości bułeczek jakie chcemy uzyskać.
Z podzielonego ciasta formułujemy kule, w każdej z nich robimy wgłębienie,  dodajemy marmoladę i ciasto zlepiamy.
Buchty układamy  jedną koło drugiej do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Układamy stroną zlepioną do dołu.
Buchty przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 15 min.
Masło topimy, studzimy i smarujemy nim buchty, co zapewni im kruchość.
Wyrośnięte buchty wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy ok. 40 min.
Przestudzone buchty posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)