piątek, 14 listopada 2014

Żółto zielone babeczki z makaronu i szyneczki

Na włoskie babeczki smak dziś złapałam, więc makaron z jajkiem i serem wymieszałam. Szynką foremki wyłożyłam nadzieniem makaronowym je wypełniłam, sera na wierzch dodałam i kilkanaście minut poczekałam. Babeczki się upiekły idealnie i z pesto smakowały genialnie.
Składniki  6 babeczek:

  • 125 g makaronu kokardka mała Czaniecki,
  • 1 duże jajko,
  • 6 plastrów szynki wieprzowej suszonej, (prosciutto crudo),
  • 15 g startego sera żółtego,
  • 8 oliwek zielonych całych lub łyżki w plasterkach,
  • 3 łyżki kukurydzy (może być z puszki lub gotowana),
  • oliwa z oliwek,
  • ¼ papryczki chili,
  • sól do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • rukola,
  • pomidorki koktajlowe,
  • cebulka dymka.
Pesto:
  • 2 garści listków świeżej bazylii,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • sok cytryny do smaku,
  • 15 g sera żółtego,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka orzeszków piniowych,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  •  sól do smaku.
Przygotowanie:
Pesto: listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe, ser, razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Jajko mieszamy z połową startego sera, posiekaną papryczką chili i doprawiamy pieprzem. Do jajka z serem dodajemy makaron, oliwki w plasterkach, kukurydzę i całość dokładnie mieszamy.

Foremki sylikonowe do wypieku babeczek wykładamy szynką, a następnie wypełniamy je przygotowanym makaronem i posypujemy startym serem.

Pieczemy w 180°C  ok. 20 min.
Babeczki podajemy z pesto z bazylii, świeżą rukolą, cebulą i pomidorkami.
Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.

Rada: pesto można przechowywać w lodówce, idealne będzie do następnego dania z makaronem.
Smacznego :)



zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)