środa, 5 listopada 2014

Wytrawny makaron z polędwiczkami

Jeśli do sosu wina czerwonego dodamy, to ciekawy  w smaku sos wytrawny uzyskamy. Polędwiczki cienko pokrojone, na patelni wysmażone dobrze się z sosem i makaronem komponują i naprawdę smakują. 
Składniki: 4 porcje
  • 250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki,
  •  1 polędwiczka wieprzowa,
  • 1 cebula szalotka,
  • ½ papryczki chili,
  • sok z ½ limonki,
  • ½ łyżeczki białego pieprzu,
  • 2 duże ząbki czosnki,
  • olej rzepakowy,
  • puszka pomidorów w kostce,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej,
  • 3 łyżki sosu salsa,
  • 50 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • listki świeżej bazylii,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 60 g startego sera żółtego.


Przygotowanie:


Marynata: 70 ml oleju mieszamy z solą, białym pieprzem, sokiem z limonki przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na bardzo cienkie plasterki i mieszamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Mięso smażymy na patelni (podczas smażenia mięso puści sok, który należy odlać, mięso ma się podsmażyć, a nie dusić). Gdy polędwiczki będą miękkie dodajemy szalotkę pokrojoną w kostkę i całość podsmażymy.
Na drugą dużą patelnię (jeśli nie macie drugiej patelni, to można wysmażone polędwiczki przełożyć do miseczki i na tej samej patelni przygotowywać sos) przelewamy całą zawartość pomidorów z puszki i je dusimy. Do pomidorów dodajemy, pastę pomidorową, salsę, cukier, sos sojowy i wino. Całość zagotowujemy, miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest za gęsty można dolać niewielką ilość przegotowanej wody.
Do sosu dodajemy wysmażone polędwiczki.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem.
Makaron w sosie z polędwiczkami przekładamy na talerz, posypujemy startym serem i dodajemy listki świeżej bazylii.

Smacznego 
zBLOGowani.pl

5 komentarzy:

  1. Super przepis, musisz go podpromować na www.dompelenpomyslow.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak był smakowity,bo od razu został zjedzony :)

      Usuń
  3. Pyszny i pięknie podany :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)