poniedziałek, 10 listopada 2014

Serowe i czosnkowe chipsy z jarmużu

 Każdy ma jarmuż, mam i ja :)
  
Jarmuż cóż to takiego, odmiana kapusty niby nic nadzwyczajnego. Jednak od starożytności jako roślina ozdobna jest znana i niczym nasza sałata czy kapusta zjadana.

Jarmuż to zdrowe i niech każdy się o tym dowie:



Składniki:
  • 150 g jarmużu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta papryki czerwonej łagodnej w proszku,
  • szczypta czosnku w proszku,
  • szczypta soli,
  • 10 g żółtego sera.
 Przygotowanie:
Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi i dokładnie suszymy za pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika.
Do dużej miski wlewamy olej, dodajemy jarmuż, posypujemy solą i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony.
Jarmuż dzielimy na 2 części.

Chipsy czosnkowe: do jarmużu dodajemy tylko czosnek i delikatnie mieszamy.

Chipsy serowe: ser trzemy na cienkiej tarce i mieszamy z papryką. Posypujemy nim  jarmuż i delikatnie mieszamy.

Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku do 140°C.
Każdy smak chipsów pieczemy oddzielnie.

Rada: 
Jeśli jarmuż jest w całości należy liście podzielić na mniejsze kawałki i nie wolno zapomnieć o usunięciu twardych łodyg. Po umyciu trzeba dobrze go wysuszyć, żeby chipsy były chrupiące. Czas pieczenia jest bardzo ważny, bo w ciągu jednej min. można wszystko przypalić. 

 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)