środa, 5 listopada 2014

Serowa krajanka z warzywami i grzybami mun

Składniki: na 4 porcje
  • 250 g makaronu krajanka Czaniecki,
  • 50 g grzybów mun,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 cebula,
  • 10 plasterków pora,
  • 50 g sera żółtego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
  • 100 g bulionu warzywnego,
  • oliwa z oliwek,
  • świeża bazylia.

 Przygotowanie:
Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 min, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę, a cukinię w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i podsmażamy na niej cebulę, pora i cukinię. Dodajemy grzyby, całość zalewamy bulionem i dusimy ok. 15  pod przykryciem często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem.
Makaron gotujemy  na al dente, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Do przestudzonego makaronu dodajemy starty ser żółty i 2 łyżki oliwy, mieszamy. Makaron dzielimy na mniejsze porcje i każdą oddzielnie podsmażamy na patelni.  Smażymy  tylko z jednej str. pod przykryciem i do uzyskania złotego koloru. Makaron przekładamy na talerz podsmażoną częścią do góry. Wystarczy patelnię przykryć talerzem i energicznym ruchem ją odwrócić.
Serowy makaron podajemy z warzywami i grzybami. Doprawiamy pieprzem i dodajemy listki świeżej bazylii.
Smacznego :) 
zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)