wtorek, 4 listopada 2014

Pomarańczowe puree z wątróbką starofrancuską i szpinakiem

Wątróbka z indyka jest krucha i delikatna, puree jest w kolorze i w smaku pomarańczy,  a szpinak z pieczarkami i z cebulą do siebie idealnie pasują. Smaczne? o tak :)



Składniki:  na 4 porcje
  • ·        4 wątróbki z indyka,
  • ·        100 g ziemniaków czerwonych,
  • ·        150 g mini marchewek (mogą być  z mrożonki),
  • ·        2 pomarańcze,
  • ·        4 garście świeżego szpinaku,
  • ·        2 cebule szalotki,
  • ·        200 g pieczarek,
  • ·        3 łyżeczki musztardy starofrancuskiej,
  • ·        2 łyżeczki musztardy dijon,
  • ·        1 łyżeczka soku z limonki,
  • ·        50 ml oleju rzepakowego,
  • ·        3 łyżki masła klarowanego,
  • ·        sól do smaku,
  • ·        szczypta cukru,
  • ·        pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ·        świeży koperek.
Przygotowanie:
Marynata: w naczyniu mieszamy musztardy z olejem, dodajemy  sok z limonki, dokładnie mieszamy.
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i moczymy w mleku ok. 10 min. Następnie płuczemy z mleka i wysuszamy.  Przekładamy do przygotowanej marynaty i odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła, wyciskamy sok z  jednej pomarańczy i wrzucamy marchewki. Gotujemy pod przykryciem tak długo, aż marchewki będą miękkie. W połowie gotowania dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, cukier  i sok z drugiej pomarańczy.  Do marchewki można dolać niewielką ilość wody, jeśli sok za szybko nam się zredukuje.

Cebulę kroimy po długości na bardzo cienkie paseczki, a pieczarki na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę i dodajemy do niej pieczarki. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki będą podsmażone, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy szpinak, całość mieszamy.

Wątróbkę z całą marynatą podsmażamy na patelni  (czas w zależności, czy lubimy mocno wypieczoną czy delikatnie, najlepsza będzie jeśli po na ciśnięciu nie będzie wypływać z niej krew).

Kilka marchewek odkładamy razem z połową sosu pomarańczowego. Odcedzone ziemniaki dodajemy do marchewek i całość miksujemy blenderem na puree.

Puree podajemy z wątróbkę pokrojoną na plasterki sosem musztardowym (sos powstał z marynaty pod wpływem smażenia wątróbki) i szpinakiem z pieczarkami i szalotką.
Do puree dodajemy sos pomarańczowy, plasterki marchewek, a całość  doprawiamy czarnym pieprzem.
 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)