piątek, 21 listopada 2014

Pałki kukurydziane

Pałki z mąki kukurydzianej z dodatkiem kukurydzy, mają charakterystyczny słodkawo - słony smak. Po upieczeniu są miękkie z delikatnie chrupiącą skórką. Pieczywo z mąki kukurydzianej szybko twardnieje, ale twardsze pałki smakują jeszcze lepiej.
Składniki:
  • 25 g drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 300 g mąki kukurydzianej,
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka sezamu. 

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, miodem, solą i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
Dodajemy pozostałą cześć mąki, jajko i mieszamy mikserem. Dodajemy kukurydzę i zagniatamy ciasto, które przekładamy na posypaną mąką deskę. Cisto powinno mieć gładką konsystencje. W razie potrzeby dodajemy mąki.

Ciasto dzielimy na ok. 12 części, formułujemy z nich podłużne pałki, które przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą pałkę nacinamy po skosie w 3-4 miejscach i posypujemy je sezamem.
Pałki kukurydziane pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.

Rada: pałki możemy pozostawić do wyrośnięci na ok. 30 min., lub piec od razu.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)