poniedziałek, 3 listopada 2014

Ostre babeczki z jajek i serka kremowego

Babeczki z jajek i serka kremowego są idealną przekąską, a delikatny smak serka z pomidorów i bazylii został wyostrzony papryczką chili. Wystarczy kilka chwil, a możemy wyczarować 6 oryginalnie smakujących babeczek. Szczerze polecam.


Składniki (6 szt.):
  • 100 g serka kremowego Apetina pomidory i bazylia,
  • 2 jajka,
  • 4 pomidory suszone,
  • 1 łyżeczka kapary,
  • 100 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki),
  • ½ papryczki chili,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • garść świeżej bazylii,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  •  1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 6 zielonych oliwek,
  • 60 ml oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Do blendera wkładamy, bazylię, czosnek, oliwki, słonecznik i wszystko miksujemy. Dolewamy oliwy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, całość ponownie miksujemy.
Jajka roztrzepujemy z dodatkiem pieprzu i drobno posiekanej papryczki chili.
 Dodajemy serek kremowy i mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Dodajemy pokrojone drobno pomidory suszone i  kapary. 
Masę serowo jajeczną przelewamy do sylikonowych foremek na babeczki, do każdej dodajemy ok. 3 -4 fasole czarne. Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.
 
Babeczki podajemy z pesto z bazylii.
Smacznego




Dania z serkami kremowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)