niedziela, 9 listopada 2014

Ostra sałatka z naleśnikową roladą z serka kremowego, szynki i oliwek

Kaszę gryczaną przez 24 h moczymy i z niej ciasto i naleśniki robimy. Dwa krążki na dwie porcje potrzebujemy i każdy z nich wykwintnym serkiem o kremowej konsystencji smarujemy. Szynki surowej i oliwek dokładamy i naleśniki w roladę zwijamy. Tylko świeżych warzyw na sałatkę potrzebujemy , a do całości szybki sos sojowy przygotowujemy.
Rolada jest delikatna i smakuje oryginalnie, a do ostrej, chrupiącej sałatki pasuje genialnie.

Składniki:  2 -3 porcje:
  • 125 g serka kremowego z pesto i rukolą ARLA Apetina,
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • woda,
  • olej rzepakowy,
  • 4  plastry szynki wieprzowej surowej (w zależności od wielkości),
  • ok. 8 szt. całych oliwek zielonych,
  • 2 mini papryczki,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżeczki kapary,
  • 2 garści rukli,
  • listki świeżej bazylii,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka sezamu czarnego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny.
 Przygotowanie:
Naleśniki (z tej porcji wychodzi ok. 4 szt. o średnicy 25 cm):
Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny.
Po namoczeniu odlewamy wodę i przepłukujemy ją.
Kaszę wsypujemy do blendera, zalewamy ją wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę.
Dolewamy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego.

Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron.


Sos: w rondelku zagotowujemy sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną drobno ½ papryczką chili i sokiem z cytryny. Sos studzimy i mieszamy z 1 łyżką oleju rzepakowego.











Naleśnik smarujemy serkiem kremowym, następnie układamy na nim szynkę i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Ponownie rozsmarowujemy serek na naleśniku, na długości układamy zwiniętą szynkę i wzdłuż niej oliwki.
Dwa naleśniki połączone serkiem zwijamy w rulon i odstawiamy do lodówki na ok. 15 min.  Roladę z naleśnika kroimy na krążki.
Na talerzu układamy rukolę, dodajemy krążki rolady, pomidorki przekrojone na połowę, ziarenka kapary, plasterki papryki słodkiej i chili. Całość delikatnie polewamy sosem sojowym, posypujemy sezamem czarnym i dodajemy listki bazylii.

Dania z serkami kremowymi
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba i lista składników i stylizacja tej sałatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo, zapraszam do przygotowania jej, bo naprawdę smaczna :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)