sobota, 1 listopada 2014

Muszle z mięsną niespodzianką na pesto z bazylii

Makarony często kupuję i dania z nich przygotowuję. Za każdym razem inaczej smakują, bo z różnymi składnikami się komponują. Makarony dzieci moje uwielbiają i swoje smaki mają. Ja staram się łączyć je z warzywami, z delikatnym mięsem i lekkimi sosami.
Składniki: na 4 porcje
  • 20 szt. makaronu Czaniecki Muszla z pomidorem, szpinakiem i kurkumą,
  • 1/2 polędwiczki wieprzowej,
  • 30 g serka śmietankowego,
  • 3 garści listków świeżej bazylii,
  •  ziarenka kapary,
  • 10 pomidorów suszonych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z ½ cytryny,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 2 łyżeczki ziaren słonecznika,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  •  sól do smaku,
  • 1 łyżka sezamu czarnego.

Przygotowanie:
Pesto: listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni, słonecznik razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Polędwiczkę kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki układamy na foli spożywczej, przykrywamy i delikatnie palcami ugniatamy mięso. Na środek każdego plasterka nakładamy serek, dodajemy po jednym ziarenku kapary i formułujemy  malutkie kuleczki. Folię natłuszczamy olejem i układamy na niej kuleczki, które w nią zwijamy. Między kulkami skręcamy folię. Mięso gotujemy na parze ok. 15-20 min.

Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al dente i odcedzamy.
Makaron układamy na pesto, do środka każdej muszli wkładamy kuleczki przekrojone na połowę lub w całości. Dodajemy pomidory suszone pokrojone na paski, kapary,  a całość ozdabiamy jak najmniejszymi listkami świeżej bazylii i posypujemy czarnym sezamem.
Smacznego :)


Czanieckie Makarony posiadają w swojej ofercie :
tradycyjny asortyment : krajanka makarony tłoczone: ryż, gwiazdka, literki, tarte, kolanko z falbanką, świderek, muszelka, muszelka morska , rurka ukośna makarony walcowane: łazanka, kokardka, kokardka mała, gniazdko 1, gniazdko 2, tasiemka walcowana, nitka walcowana, niteczka walcowana Do produkcji makaronu używa się kaszy pszennej makaronowej, semoliny i jaj. Czanieckie Makarony produkują również bez jajeczny makaron a'la italiana, w którego skład wchodzi 100% semoliny, oraz makarony kolorowe z dodatkiem szpinaku oraz pomidora

zBLOGowani.pl

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)