poniedziałek, 10 listopada 2014

Makaron z kurczakiem i pieczarkami z trzema serami

Holandia kojarzy mi się z serami i z nich zrobionymi przysmakami. Z chęcią w podróż kulinarną do Holandii bym się wybrała i oryginalnych serów skosztowała. Na razie to makaron z trzema serami przygotowałam i marząc, daniem się tym rozkoszowałam. Sery smakami ze śmietaną się zmieszały, kremową konsystencję uzyskały, a makaron gniazdko pasował
znakomicie i smakował wyśmienicie.   
Składniki:
  • 150 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 cebula szalotka,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 10 g sera żółtego (wędzony radamer),
  • 60 g sera kremowego śmietankowego,
  • 30 g sera camembert,
  • 2 łyżki oleju  rzepakowego do smażenia,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
  • listki świeżej bazylii.

 Przygotowanie: mięso, pieczarki myjemy i suszymy.
Filet, pieczarki, cebule kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy całe ząbki czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki, kurczaka i wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ser żółty trzemy na cienkiej tarce, a ser topiony kroimy na mniejsze kawałki. Do mięsa z pieczarkami wlewamy śmietanę i dodajemy ser żółty i topiony, całość zagotowujemy ciągle mieszając (aż sos zgęstnieje).
Do sosu dodajemy ugotowany makaron na al dente i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
 Makaron w sosie podajemy z płatkami sera camembert i pokrojonymi na mniejsze kawałki listkami bazylii. Doprawiamy pieprzem świeżo mielonym.
Smacznego :)
zBLOGowani.pl

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)