piątek, 14 listopada 2014

Makaron w pesto z rukoli z roladą mięsną i groszkiem cukrowym


Składniki:
  • 150 g makaronu gniazdko 1 Czaniecki,
  • 3 filety z kurczaka,
  • 400g mielonego mięsa wieprzowego z szynki,
  • 125 g mozzarelli,
  • 3 garście rukoli,
  • 1/2 cytryny,
  • 15 g startego sera żółtego,
  • 60 ml oleju rzepakowego,
  • 10 szt. groszku cukrowego,
  • 4 łyżki orzeszków piniowych,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaki,
  • papryczka chili w płatkach  świeżo mielona do smaku.
 Przygotowanie:
(3 rolady)
Do mięsa mielonego dodajemy, sól, pieprz, papryczką chili i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy.
Filety z kurczaka myjemy, suszymy i rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej(mięso wkładamy między filię spożywczą, dzięki niej filet nam się nie rozpadnie).
Filety posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy listki świeżej rukoli. Na środek nakładamy mięso mielonego (po długości), i dodajemy paski sera mozzarella.


 Całość zwijamy na roladę, którą  przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy).

Roladę gotujemy na parze ok. 30 min.

Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

Pesto mieszamy z makaronem, dodajemy groszek cukrowy, krążki rolady, rukolę, posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi i doprawiamy pieprzem.

Smacznego

Rada: w przepisie podana jest porcja na 3 duże rolady. Można je schować do lodówki i przed podaniem podgrzać lub dodać do zimnych dań. Można również zmniejszyć porcje do jednej rolady.

zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)