piątek, 28 listopada 2014

Makaron chiński z pieczarkami na sałacie

Makaron chiński instant zawsze kojarzył mi się z expresowymi zupkami i przyznam się jadłam je bardzo często na studiach. Między zajęciami  trzeba było coś ciepłego, szybkiego i niedrogiego zjeść, niekoniecznie zdrowego.
 Ja postanowiłam przygotować danie z makaronu, który można teraz kupić nie tylko w zupkach chińskich, ale oddzielnie pakowany.  Połączyłam go z pieczarkami, kabanosami, dodałam serka śmietankowego i sałaty, aby danie było nie tylko szybkie, ale smaczne i zdrowsze od zupek chińskich.

Składniki:
  • 10 małych pieczarek,
  • 100 g makaronu chińskiego instant,
  • 1 łyżka kapary,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki serka śmietankowego,
  • 2  małe laski kabanosów,
  • świeża bazylia,
  • sałata np. karbowana,
  • sól, pieprz do smaku.

 Przygotowanie:
Jak najmniejsze pieczarki w całości podsmażamy na maśle, dodajemy do nich kabanosy pokrojone w plasterki i kapary. Całość doprawiamy pieprzem i solą, pamiętając o tym,  że kapary są bardzo słone.

Makaron zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na kilka min. pod przykryciem aż zmięknie. Odcedzamy i dodajemy do pieczarek, równocześnie dodajemy serek i całość mieszamy.

Na talerzy układamy umytą i osuszoną wcześniej sałatę na którą nakładamy makaron z pieczarkami  i kabanosami. Dodajemy świeżej bazylii i doprawiamy pieprzem.
  Smacznego :) 

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)