sobota, 22 listopada 2014

Kuskus trójkolorowy z wołowiną w sezamie

Kuskus w trzech kolorach pięknie się na talerzu komponuje i swoją delikatnością zaskakuje. Jest idealnym dodatkiem do mięsa wołowego z dodatkiem chili i sezamu na wykałaczki nabitego.


Składniki na 4 porcje:
  • 200 g kaszy kuskus,
  • 200 g marchwi,
  • 12 łyżek mrożonego groszku,
  • 200 g mięsa wołowego bardzo drobno zmielonego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki białego sezamu,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ łyżeczki suszonego lubczyku,
  • ¼ papryczki chili,
  • 4 łyżki sera camembert topionego,
  • świeże oregano,
  • olej rzepakowy do smażenia.

 Przygotowanie:
Mięso:
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 porcji, formujemy podłużne sznycelki, które nabijamy na wykałaczki. Mięso obsypujemy sezamem i delikatnie dłonią spłaszczamy, tępą stroną  noża robimy po skosie kilka wgłębień (z dwóch str.) Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy na papierowy ręcznik.
Kuskus trójkolorowy:
W oddzielnych garnkach gotujemy w lekko osolonej wodzie marchewkę i groszek.
Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) z dodatkiem masła i szczypty soli. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem.
Ugotowany i odcedzony groszek miksujemy blenderem i mieszamy z 1/3 częścią kaszy.
Marchew w oddzielnym pojemniku miksujemy i łączymy z 1/3 kuskusa.

Do okrągłej foremki  (bez dna) dodajemy kuskus kolorowy np. z groszkiem, ugniatamy, nakładamy kuskus np. biały (ten bez dodatków), ugniatamy i na końcu kuskus z marchewką.  W ten sposób uzyskamy kuskus trójkolorowy.

Ser wystarczy podgrzać w małym rondelku lub w mikrofali.

Kuskus podajemy z mięsem i serem. Do całości dodajemy świeże oregano, plasterki papryczki chili i doprawiamy pieprzem.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)