piątek, 14 listopada 2014

Kiełkujący makaron z łososiem

Gdy w sklepie  łososia zobaczyłam to od razu kupić go postanowiłam. Cena mnie tylko za polędwicę zaskoczyła bo bardzo wysoka była. Ale tak pięknie wyglądała i mocno pomarańczowy kolor mała, że o kawałek poprosiłam i pełna pomysłów na danie do domu pogoniłam. Czasu wiele nie miałam wiec makaron, groszek ugotowałam, kiełki podsmażyłam i te składniki połączyłam. Łososia cienko w plasterki pokroiłam, na makaron położyłam, zamieszałam, rukoli dodałam i po ok. 15 min obiad gotowy miałam i nim się zajadałam.


Składniki:
  • 150 g makaronu gniazdko 1 Czaniecki,
  • 60 g polędwicy z łososia norweskiego,
  • 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
  • 1 garść groszku cukrowego,
  • 2 -3 łyżki oleju rzepakowego,
  • kilka listków rukoli,
  • sól himalajska do smaku,
  •  pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

 Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Kiełki smażymy na 3 łyżkach oleju, często mieszając, a polędwice z łososie kroimy na cienkie plasterki.  Groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 min.
Makaron dodajemy do kiełków, mieszamy, dopraw solą i pieprzem. 
Patelnię ściągamy z ognia, dodajemy groszek i łososia, delikatnie mieszamy. Polędwica pod wpływem gorącego makaronu zmieni swój kolor.
Makaron z kiełkami, łososiem i groszkiem podajemy z rukolą. Całość doprawiamy pieprzem. Możemy też delikatnie skropić sokiem z limonki.
 

 Smacznego :)

zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)