środa, 12 listopada 2014

Faszerowane muszle w pomidorach

Gotując rosół, często nie mamy pomysłu na wykorzystanie mięsa, które nam zostało. Możemy dodać do ryżu, kaszy i zrobić gołąbki, albo pierogi z mięsem. Są to jednak dania wymagające czasu i pracy. Ja proponuję wykorzystać mięso do nadziania nim makaronu muszli. Kiedy makaron się gotuje, my robimy farsz. Wystarczy muszle nim wypełnić, pomidory doprawić, wstawić do piekarnika, chwilę poczekać i można się zajadać. Naprawdę warto spróbować. 

Składniki:
ok. 18 muszli makaronu Czaniecki,
150 g ugotowanego mięsa wołowego (szponder),
1 jajko,
40 g startego sera żółtego,
1 ząbek czosnku,
400 g (1 puszka) pomidorów krojonych,
1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
1 łyżka sosu worcestershire,
½ łyżeczka cukru,
50 ml bulionu.
2 łyżki marynowanego w oleju czosnku z chili,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
świeża bazylia.

Przygotowanie:
Muszle gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Mięso bardzo drobno kroimy lub miksujemy, dodajemy do niego jajko, połowę startego sera żółtego, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie mieszamy.

Do naczynia żaroodpornego na tarte (o średnicy ok. 25 cm) przelewamy pomidory z puszki, dodajemy sos sojowy, sos worcestershire, cukier, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Dolewamy bulion, dodajemy czosnek o smaku chili, całość mieszamy i równomiernie rozprowadzamy po całym dnie naczynia.

Każdą muszlę nadziewamy przygotowanym farszem z mięsa i wkładamy jedną koło drugiej  na pomidory.

Faszerowane muszle w pomidorach pieczemy w 180°C ok. 20 min.
Przed podaniem dodajemy listki świeżej bazylii i posypujemy startym serem żółtym.
 Smacznego :)
zBLOGowani.pl

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)